Češko pozorište

U Beogradu je krajem 2017.godine započeto formiranje Češkog pozorišta.

Ono je načinjeno iz dva razloga: da se obnovi Češki teatar, koji je kao amatersko pozorište bio veoma popularan u našem gradu između dva svetska rata, te da se pojačaju kulturno-prosvetne veze srpskog i češkog naroda. U radu Češkog pozorišta se za sad koristi samo srpski jezik, ali je u planu da se sve više koristi i češki, te bi to jednog dana bio dvojezični teatar, jedinstven, kao takav kod nas.

Trenutno su članovi ove dramske grupe, koja deluje u sastavu prostorija Češke besede Beograd u Ulici Svetozara Markovića 79, neki članovi tog ovdašnjeg udruženja Čeha, zatim nekoliko dramaca iz Pete beogradske gimnazije, dve učenice Medicinske škole u Deligradskoj i jedna učenica Sedme beogradske gimnazije.

Pošto smo u decembru 2017. pripremili scenski program za tradicionalni češki praznik – Mikulaš (Sveti Nikola), počeli smo tokom proleća 2018. sa pripremom jedne predstave. Reč je o dramatizaciji romana aktuelne češke spisateljice Ivone Bžezinove – “Devojke na uzdi”.

Češki teatar poziva sve koji žele da učestvuju u radu ove dramske grupe. Probe su, za sada, isključivo subotom od 13č30 do 15 časova u prostorijama Češke besede Beograd. Mogu nam se javiti i oni koji nemaju nikakvog iskustva u dramskom radu do sada.. Znanje češkog jezika nije potrebno.