Preminuo prof. dr Aleksandar Ilić

Sa žaložću objavljujemo, da je uvaženi profesor Aleksandar Ilić, profesor svetske književnosti na Univerzitetu u Beogradu i bivši ambasador SRJ u Pragu (2001-2005), ali pre svega odličan poznavalac Češke i češko-srpskih odnosa i vrhunski intelektualac, preminuo je 24.2.2018. godine u Beogradu.

Bio je autor četiri knjige o češkoj književnosti, misli i politici, a preveo je sa češkog na srpski 22 knjige čeških pisaca, filozofa i političara. Bio je potpisnik je Povelje 77. U Srbiji je promovisao dela dvojice predsednika Češke – Vaclava Havela u godinama kada je bio hapšen i proganjan i Vaclava Klausa, koji je 2011. postao inostrani član srpske Akademije nauka i umetnosti.

Bio je nosilac brojnih odlikovanja, a od poslednjih treba spomenuti da je ministar spoljnih poslova Češke Karel Švarcenberg 2011. godine na svečanosti u Černjinskoj palati na praškom Hradu, odlikovao profesora Ilića medaljom Gratias Agit, koja se dodeljuje za rad za dobrobit celog društva, prijateljskih odnosa između dve zemlje i širenja dobrog imena Češke Republike u svetu, a 2017. je dobio i nagradu koja nosi ime Františka Aleksandra Zaha a koja se dodeljuje za unapređenje češko-srpskih odnosa.

Izjavljujemo saučešćenje njegovoj porodici, posebno supruzi Zorici.